Boklansering

En kveld for faglig inspirasjon: Boklansering av «Sensitive samtaler med barnehagebarn»

Den 28. januar 2024 ble Litteraturhuset i Oslo fylt med barnehageansatte og engasjerte deltakere som ønsket å lære mer om hvordan man kan gjennomføre bekymringssamtaler med barnehagebarn. Anledningen var lanseringen av min nye bok, Sensitive samtaler med barnehagebarn – Åpen og ikke-ledende kommunikasjon ved bekymring.

En bok med viktig samfunnsrelevans

Bok av Harald Dean som handler om sensitive samatler med barn i barnehageBoken er et uvurderlig bidrag til feltet barnehagepedagogikk og barnevern, ettersom den gir barnehageansatte konkrete verktøy for å møte barn i sårbare situasjoner. Mange barn i Norge lever med utfordringer som vold, overgrep, parentifisert samspill, psykiske vansker i hjemmet, rus eller konfliktfylte familierelasjoner. Noen blir også utsatt for kjønnslemlestelse eller Münchausen by Proxy. Hvordan kan barnehageansatte skape et trygt rom hvor barnet føler seg hørt og tatt på alvor, uten at samtalen blir ledende eller styrende? Jeg gir svar på slike spørsmål gjennom min siste bok, som kombinerer teoretisk og forskningsbasert kunnskap med praksisnære eksempler.

En innholdsrik lansering

Lanseringen fant sted i rommet Nedjma på Litteraturhuset fra kl. 18.00 til 19.00. Det var gratis inngang, og ca. 55 mennesker møtte opp. Publikum bestod av en blanding av barnehageansatte, fagfolk innen barnevern, studenter og andre interesserte.

Arrangementet ble åpnet med en presentasjon av boken, der jeg forklarte bakgrunnen og motivasjonen for skriveprosjektet. Det ble også trukke frem behovet for mer kunnskap om åpne og ikke-ledende samtaler med barn, som historisk har vært underprioritert i grunnutdannelser til pedagogiske yrker. Det ble understreket at mange ansatte i barnehager opplever stor usikkerhet når de har en bekymring for et barn, og er redd for å gjøre feil eller stille feil spørsmål. Hvordan kan man stille spørsmål på en måte som ikke påvirker barnets frie fortelling? Hvordan kan få barnet til å åpne seg opp? Dette er noen av de viktige spørsmålene boken tar for seg.

Panelsamtale med eksperter

Etter introduksjonen fulgte en engasjerende panelsamtale med to eksperter på hvert sitt respektive fagfelt: Politioverbetjent Kristian Tangen fra Kripos og Laura Diaz del Castillo, daglig leder i Aleen barnehage. Temaene som ble diskutert var:

     

      • I hvilken grad er barnehageansatte tilstrekkelig utrustet til å gjennomføre bekymringssamtaler?

      • Hvorfor er tematikken så underprioritert på grunn- og videreutdannelser? 

      • Hvordan kan samarbeid mellom barnehager og andre instanser styrkes for å gi barn bedre beskyttelse?

      • Hvilke fallgruver må man unngå når man snakker med barn om vanskelige temaer?

    Alle paneldeltakerne delte innsiktsfulle refleksjoner. Kristian Tangen fra Kripos belyste viktigheten av å ta barn på alvor, og at barnehageansatte ofte er de første voksne utenfor hjemmet som kan fange opp bekymringsverdige signaler, og derfor trenger de riktig kompetanse.

    Laura Diaz del Castillo fortalte fra sin erfaring i barnehagesektoren og fremhevet hvordan trygge relasjoner kan bidra til at barn føler seg ivaretatt. Hun påpekte også at mange barnehageansatte ønsker mer opplæring i dette temaet og at boken er et svært etterlengtet bidrag.

    Etter panelsamtalen fikk publikum anledning til å stille spørsmål, blant annet om spesifikke eksempler på formuleringer som kan brukes i slike samtaler. Jeg fremhevet at målet med boken er å gi barnehageansatte trygghet i møte med slike samtaler, samt å bidra til en minimumsstandard av samtalekompetanse i barnehagen.

    Boksalg og signering

    Mot slutten av arrangementet fikk deltakerne mulighet til å kjøpe signerte eksemplarer av boken hos Norli, bokhandleren på Litteraturhuset. Flere benyttet seg av anledningen, og uttrykte at de ønsket å ta boken med tilbake til sine arbeidsplasser for videre diskusjon og refleksjon.

    En vellykket lansering

    Boklanseringen var ikke bare en markering av en ny fagbok, men også en viktig arena for kunnskapsutveksling. Det var tydelig at temaet engasjerte, og at det er et stort behov for økt bevissthet og kompetanse når det gjelder sensitive samtaler med barn.

    Kvelden ble avsluttet med mingling i baren for de som ble igjen til det. Her ble ulike fagfolk og venner av meg kjent med hverandre, og det ble også tid til faglige samtaler utover kvelden. 

    Med dette står Sensitive samtaler med barnehagebarn som et verdifullt verktøy for alle som jobber med barn i barnehager og andre relaterte fagfelt. Kvelden på Litteraturhuset er en start på et større arbeid med å tette et kunnskapshull i barnehagesektoren på samtalekompetanse på sensitive temaer. Ønsker du foredrag på din arbeidsplass, ta kontakt her.